Kolde fødder

Det er endnu ikke vinter, men alligevel er dine fødder kolde. Kender du det? Måske trøster det dig at vide, at du slet ikke er den eneste, der kæmper med dette. Undersøgelser viser, at mindst 30 % af kvinder regelmæssigt oplever dette, sammenlignet med 6 til 7 % af mændene.

Kolde fødder er normalt et ufarligt symptom. Men det er dog irriterende. I løbet af dagen føler du dig hverken helt tilpas eller behageligt til mode. Roligt og koncentreret arbejde ved dit skrivebord, en afslappet cykel- eller køretur, nyde at læse en bog på sofaen. Du kan godt glemme ‘roligt, afslappet og nyde’. Og så er det vel sagtens faktorer, der bidrager til glæde og lykke i alle dine daglige aktiviteter. Det er ikke blot i løbet af dagen du kan have problemer med kolde fødder, det er også når du går i seng, at du kan have svært ved at falde i søvn.

Og ja, når du først har kolde fødder, spredes kulden ofte til resten af din krop. Når først du har det koldt, er det svært at få varmen igen. Så det er på høje tide at få varmet de iskolde fødder op!

Før vi går videre med tips, så lad os først fortælle dig lidt mere om hvordan kolde fødder opstår og årsagen dertil. Vigtigt, hvis det lykkes dig at finde ud af årsagen, har du med det samme en løsning på dine symptomer.

Hvordan opstår kolde fødder?

Ved 30° C vil du ikke få kolde fødder. Årsagen er derfor kølig omgivelsestemperatur og dermed en faldende kropstemperatur. Med en faldende kropstemperatur trækker blodårerne i din hud sig sammen for at minimere tabet af varme og dermed holde dine vitale organer såsom hjerte, lunger og nyrer varme. Desværre trækker blodårene sig så meget sammen hos nogle mennesker, at blodtilførslen til deres arme og ben daler. Især blodtilførslen til de yderlige dele af din krop – dvs. hænder og fødder – er den mest udfordrende.

Bemærk, har du kolde hænder eller fødder? Ofte har du også kolde arme eller ben i større eller mindre omfang, mens din mave og ryg altid forbliver dejlige varme. Godt gået af din krop, idet den kan justere sig så effektivt. Men det er ikke altid behageligt.

Det starter altså med den omgivende temperatur. Undersøgelser viser, at den bedste arbejdstemperatur for kvinder er på mellem 24° C og 25° C, hvorimod den er på mellem 21,5° C og 22,5° C for mænd. Ikke mærkeligt, at vi ofte har det koldt. Men… hvorfor er der så stor forskel på mænd og kvinder?

koude tenen

Derfor får kvinder oftere kolde fødder end mænd

Har du altid kolde fødder? Du er sandsynligvis en kvinde. Kvinder er bedre til at transportere blod til deres vitale organer end mænd, men de får mindre blod ud til de ydre dele af deres kroppe, såsom fingre, tæer, men også til næsetippen. Hvorfor det?

Fedt holder dig varm: sandt eller falskt?

Kvinder har generelt en højere fedtprocent end mænd, og undersøgelser viser, at slankere kvinder oftere har det koldt end mennesker med et højt BMI-tal. 1+1=2, og samme logik får mange mennesker til at gå ud fra, at fedtprocenten spiller en stor rolle hos kuldskære folk. Der sidder dog stort set intet fedt i dine tæer og fingre. Så … hvordan kan det være? Udgør fedt egentlig en stor rolle, sådan som man skulle tro, og er det overhovedet klogt at gå på rov i køkkenskabene for at holde fødderne varme?

Læg blot den Mars Bar tilbage, vi må desværre skuffe dig. Den eneste varme, det giver dig, er gåturen til skabet. Det er ikke fedtprocenten, men vores muskelmasse, der fungerer som kropsvarmer. Muskler forbrænder sukker og fedt hele dagen og frigiver varme. Kvinder har fra naturens side lavere muskelmasse end mænd og det er derfor en ulempe, når det kommer til vedligeholdelse af deres interne termostat. Et lag fedt har en vis isoleringsværdi, men dit kropsfedt er hovedsageligt omkring dine organer og ikke i dine hænder og fødder.

Og så er der en anden grund til, at det er kvinderne, der varmer deres isterninger i sengen på deres mandlige partners varme ben og ikke omvendt. Det har ren og skær at gøre med deres hormonbalance. Det kvindelige hormon østrogen styrer de yderste tynde blodårer, også kaldet kapillærer. Dit hormonniveau ændres i løbet af din cyklus. Et højt østrogenniveau gør kapillærerne mere følsomme over for temperatur. Et lille lyspunkt: Efter overgangsalderen producerer kroppen omkring 60 % mindre østrogen, og du bliver derfor mindre kuldskær.

Koude voeten in bed

Hvad forårsager kolde fødder?

Vi har allerede nævnt, at din hormonbalance og din muskelmasse har en vigtig indflydelse på din kropstemperatur. Ikke desto mindre er det nyttigt at se på, om der muligvis er andre årsager, så du målrettet kan finde løsningen på dine problemer.

FLAMMER-SYNDROM

Har du aldrig hørt om dem? Det kan sagtens være. Det er en relativt nyligt defineret tilstand, der hovedsageligt rammer slanke, atletiske og ofte højtuddannede kvinder. Det er det modsatte af det metaboliske syndrom. En forøget reaktion forårsaget af blodomløbet – såsom kulde, følelser, stress og lyde – kan resultere i kolde hænder og fødder. Disse mennesker er også mere følsomme over for smerter, medicin, koffein, lyde og lugte, og de sover ofte dårligt. Flammer-syndrom er ikke farligt, men det kan forårsage meget ubehag. Pas på dig selv, undgå for meget stress, vælg en rolig sport (f.eks. yoga) og lav ikke for meget konditionstræning. Vil du vide mere om dette? I Danmark findes der ikke meget at læse om det, men på denne schweiziske hjemmeside finder du tydelig information på engelsk og tysk: http://www.flammer-syndrome.ch/ . Og læs med det samme tips nederst på denne side for at løse dit problem med kolde fødder.

Lavt blodtryk kan også hurtigt give dig kolde hænder og fødder. Hvordan ved du, om du har lavt blodtryk? Du kan let finde ud af det ved hjælp af en blodtryksmåler, enhver læge har sådan et apparat i sin praksis.

En vigtig årsag til lavt blodtryk er, når din krop mister meget væske på kort tid, og denne væske ikke efterfyldes i tide. Så sørg for at drikke rigeligt med vand i løbet af dagen, især når du træner. Dette har ikke kun en gavnlig effekt på dit blodtryk, andre organer, herunder din hud, vil også få gavn af det!

CHILLBLAINS

chilblainsOgså kendt som perniones. Hvis du har været ude i kulden, og dine fødder begynder at klø og føles brændende eller smertefulde, er der en god chance for, at du har chilblains. Blodet flyder ikke ordentligt ud i fødder og tæer, og huden bliver rød eller blå-rød, hvorefter den hæver og bliver betændt. Dette kan også forårsage blærer og sår. Desværre er der ikke meget du kan gøre ved chilblains, dine symptomer forsvinder af sig selv, men desværre kan det vare hele vinteren, og dine chilblains kan vende tilbage hvert år. Forebyggelse er bedre end helbredelse, så bevæg dig meget, og hold fødderne dejligt varme!

RAYNAUDS SYNDROM

Raynauds sygdomOgså kaldet Raynauds sygdom. Idet arterierne trækker sig sammen for hurtigt , stopper blodtilførslen til hænder og fødder. Dine tæer eller fingre bliver først hvide, så blå og derefter røde. Det anslås, at hele 15 % af kvinder og 1 % af mænd lider af Raynauds syndrom i højere eller mindre grad. Denne sygdom er normalt harmløs, og det bedste tip er at holde fødderne så varme som muligt ved at bære tykke sokker og bevæge sig nok.

Læs mere om Raynauds sygdom her.

SKJOLDBRUSKKIRTEL

skjoldbruskkirtelDet kan være, at din skjoldbruskkirtel fungerer for trægt, hvilket med et lidt svært ord også kaldes hypothyroidisme. Hvis du udover kolde hænder og fødder også lider af træthed, bleg hud, lettere deprission eller hårtab, er det klogt at besøge din læge og finde ud af, om du kan have mangel på skjoldbruskkirtelhormoner.

MANGEL PÅ VITAMINER OG MINERALER

vitaminer

Har du altid problemer med kolde hænder og fødder? Så tjek efter hos dig selv, hvorvidt du får nok vitaminer og mineraler.

Jern

Vi ser ofte jernmangel hos mennesker, der er vegetarer. Jernindholdet hos kvinder er i gennemsnit lavere end hos mænd, så især for kvinder kan det anbefales at sørge for at få nok jern. Jernmangel kan føre til blodtab, fordi der dannes mindre hæmoglobin i dine røde blodlegemer. Og det kan dermed føre til kolde hænder og fødder samt blandt andet træthed, bleghed og svimmelhed.

Magnesium

Magnesium understøtter blandt andet energistofskifte og spiller en vigtig rolle i reguleringen af blodtrykket. Manglen kan føre til mange forskellige symptomer, herunder kolde hænder og fødder, men også spændte muskler, sløvhed, apati, pirrelighed, lav libido og migræne. Vidste du, at magnesium også hjælper din hjerne og muskler med at slappe af? Hvis du overvejer at få et magnesiumtilskud, er det bedst at tage det to timer før du går i seng for at understøtte din nattesøvn.

B12-vitamin

Berygtet blandt vegetarer og veganere: B12-vitamin, der hovedsageligt findes i animalske produkter (kød, fisk, mejeriprodukter), er et vigtigt vitamin at tage. B12 er blandt andet afgørende for produktion af blod og nerver. En påbegyndt mangel kan føre til bleghed, træthed, svimmelhed og forkølelse. Er du i tvivl? Så gå til lægen, som kan henvise dig til at få taget en blodprøve.

DIABETIKERE

Blodårerne kan blive beskadiget hos diabetespatienter, hvilket betyder, at blodet ikke kan cirkulere ordentligt rundt. Resultat: kolde fødder. Desuden kan diabetes være skyld i nerveskader, hvilket også kaldes neuropati. Dette får det til at føles som om du har kolde fødder, selvom din krop i virkeligheden holder dem varme. I dette tilfælde giver din hjerne et forkert signal, hvilket der desværre ikke kan gøres så meget ved.

Hvad kan du gøre for at undgå kolde fødder?

Og nu, trommehvirvel … er vi kommet til den egentlige grund til at du læser denne artikel: en løsning til dine kolde hænder og fødder. Og nej, det handler ikke om, at du skal ‘gå med sandwichposer omkring dine fødder’ eller ‘binde sandwichposer omkring dine sko’, ‘lukke hullerne i dine sko til med tape’. Disse tips har jeg faktisk set på internettet. Men naturligvis har du ikke brugt tid på at læse denne artikel for blot at nå frem til sådan nogle usle tips. Så her kommer de, de allerbedste tips, som rent faktisk virker:

De 5 bedste tips til varme fødder

Tip 1

At du skal bevæge dig meget er åbenlyst, men ikke at du hovedsageligt skal arbejde på din muskelopbygning. Muskler forbrænder fedt og sukker. Jo mere muskelmasse, jo mere forbrænding. Og det holder dig dejlig varm. Start med 10 minutters styrketræning om dagen, efter et par uger vil du kunne mærke forskellen.

Tip 2

Ovenstående tip giver dig ikke varmen øjeblikkeligt. Men med opvarmede sokker behøver du ikke være lige så tålmodig. Med et tryk på en knap har du varme fødder i løbet af 30 sekunder! Og det varer intet mindre end et par timer (i den laveste indstilling op til 8 timer) i træk. Skønt når du sidder ved skrivebordet, vandrer om vinteren eller ligger i sengen. Nu kan du selvfølgelig sige: “Er det ikke selvpromovering …” Og det er selvfølgelig sandt. Men som ekspert i kolde fødder har vi udviklet sokker, der faktisk virker, er af god kvalitet og er meget behagelige at have på.

Tip 3

Og ja … hvis du spørger en kuldskær person om at ‘udvikle noget til varme fødder’, så kan det jo være vedkommende lykkes med det. Hos os finder du ikke kun opvarmede sokker, men også genopladelige såler , opvarmede tøfler og opvarmede sko. Vi er måske gået lidt over gevind, men opvarmning eller forebyggelse af kolde fødder bidrager til så stor en livsglæde.

Tip 4

Dette tip er så indlysende, men du kan sikkert ofte overraske dig selv ved at gøre det. Det er en smuk efterårs- eller forårsdag, solen skinner og himlen er blå. Du vil gerne se lidt sommeragtigt ud, og derfor tager du for lidt tøj på. Når din krop oplever kulde, er din krops første reaktion at holde dine vitale organer varme og reducere blodomløbet til dine arme og ben (først dine hænder og fødder). Dejligt og effektivt for din krop, men ikke godt for dig. Så uanset hvor varmt vejret ser ud til at være, skal du altid tage en ekstra trøje med. Tag også et tørklæde, et par ekstra tykke sokker og måske en opvarmet pude med i din taske.

Tip 5

Sokker med sølvtråd, stop med at ryge, uldsokker, varmebade, undlad at sidde med benene over kors… det er alle tips, der kan gøre en forskel. Hvis du ikke har elektriske sokker ved hånden, er den eneste hjælp et varmt bad eller brusebad. Har du ikke tid? Et hurtigt fodbad, hvor du kan dyppe fødderne et øjeblik, er også vidunderligt.

Efter min mening er ovenstående 5 tips de eneste tips, der faktisk virker. Tro mig, jeg har allerede afprøvet alt. Jeg kender alle lister over ‘tips mod kolde fødder’ udenad. Gå til lægen, hvis dine symptomer bliver værre for at udelukke medicinske problemer. Men for alle de mennesker, der ligesom mig hurtigt får kolde fødder – og er færdige med alle de velmenende tips til hjem, have og køkken fra hovedsageligt folk, der ikke selv oplever problemet –  er denne liste blevet udarbejdet, så den forhåbentlig vil gavne dig meget!

.

Jeg har konsulteret en række kilder til denne artikel. Du er altid velkommen til at anmode om flere baggrundsoplysninger fra mig. – Lobke Buijs