kolde hænder

Foretrækker du ofte at skrue varmen en grad højere op? Får du allerede kolde hænder efter en time ved dit skrivebord? Og holder du gerne fast omkring en kop te for at varme hænderne? Du er ikke den eneste. Undersøgelser viser, at 31 % af kvinder og 6-7 % af mænd regelmæssigt oplever kolde hænder. 

Du vil selvfølgelig gerne vide, hvordan du slipper af med dette problem så hurtigt som muligt. Men lad os først fortælle dig lidt mere om oprindelsen og årsagen. Hvem ved, måske lider du af en underliggende tilstand? Forebyggelse er trods alt bedre end helbredelse!

Hvorfor får man kolde hænder?

Hvad enten det gælder kolde hænder eller kolde fødder, begge dele forårsages af dårligt blodomløb. Den nedsatte blodtilførsel kan være relateret til en vaskulær eller reumatisk sygdom såvel som skjoldbruskkirtelsygdom, en autoimmun sygdom eller Raynauds sygdom. I de fleste tilfælde er der dog ikke noget galt, men lider du blot af dårligt blodomløb, fordi det er koldt. 

Når det er koldt, er din krops første reaktion at beskytte dine vitale organer såsom dit hjerte og lunger og dermed holde dem varme. Desværre sker dette på bekostning af blodgennemstrømning til resten af din krop, og dette bemærker du først i de yderste kropsdele, altså tæer og fingre. 

Hvorfor får jeg det altid så hurtigt koldt?

Vi har lige fortalt dig, at blodgennemstrømningen spiller en stor rolle. Hvis dit blod pumpes ordentligt rundt, får du ikke så let kolde fingre. Men hvorfor har nogle mennesker nedsat blodomløb og andre velfungerende blodomløb? Det har hovedsageligt noget at gøre med hvorvidt du er mand eller kvinde. Kvinder får det rent faktisk hurtigere koldt.

Hvorfor skændes mænd og kvinder altid om termostaten? Det er der en vigtig evolutionær årsag til. Kvinder er programmeret til at opleve kulde anderledes, og det er derfor.

Undersøgelser viser, at den ideelle arbejdstemperatur for kvinder er mellem 24 og 25 grader, for mænd er den mellem 21,5 og 22,5 grader. Årsagen er en anderledes hormonbalance og fysik. Vil du vide, hvordan det forholder sig? Så tjek fanebladene herunder. Du finder også andre mulige årsager til, at du hurtigt får kolde hænder.

Årsager til kolde hænder

HORMONBALANCE

Østrogenniveau kvindeFor det første har kvinder en anden hormonbalance end mænd. Hormonet østrogen gør hårkarene mere følsomme over for temperatur. I løbet af din cyklus får du derfor nemmere kolde hænder på visse tidspunkter. Overgangsalderen er ikke noget kvinder generelt går og venter på, men der er dog et lille lyspunkt: idet din krop producerer omkring 60 % mindre østrogen efter overgangsalderen, bliver du mindre generet af kulden.

KROPPSBYGNING

muskler mand versus kvindeMuskler er kroppens ultimative varmeapparater. Muskler forbrænder fedt og sukker, hvormed der frigives varme. Jo flere muskler → jo mere forbrænding → jo mere varme. Mænd har derfor generelt en fordel i denne henseende; naturen har givet dem større muskelmasse end kvinder.

Og hvad med din fedtprocent? Du tænker nok, at fedt isolerer, og at du derfor er mindre tilbøjelig til at blive kold. Dette er til dels sandt, og et tyndt lag fedt hjælper helt sikkert med at bevare din kropsvarme. Fedt opvarmes dog ikke, så det er alligevel vigtigt at øge muskelmassen. Derudover giver ekstra fedt ikke varme til dine hænder, da fedtet ikke sidder i dine fingre.

BEVÆGELSE

bevægelse i motionscentretDin krop er skabt til at bevæge sig. I dag sidder vi stadigt mere stille med alle vores apparater. Når du arbejder ved din computer, eller når du slapper af med din tablet, telefon eller fjernsyn. Og måske kan du lide at læse en bog i din fritid eller slappe af på en dejlig sommerdag. Det er der ikke noget galt med, men det gavner ikke dit blodomløb.

Måske er du også begyndt at bevæge dig mindre uden at bemærke det? I så fald hjælper 1 eller 2 timers træning dig ikke.

Det er vigtigt at bevæge sig så meget som muligt i løbet af dagen. Prøv at cykle til arbejde så vidt muligt, rejs dig regelmæssigt op og gå en lille tur, også selvom det kun er hen til vandkogeren, tag trappen i stedet for elevatoren, gør det til en rutine at gå en tur rundt om blokken i din frokostpause eller efter aftensmaden.

SØVNMANGEL

kvinde med søvnmangelDin krop køler af, når det er tid til at sove. Sover du for lidt og er du overtræt? Så vil du ofte føle dig kold. Hvorfor køler du af, når du er træt?

Det er et nyttigt trick fra din krop. Din krop fortæller dig altså, at du skal finde dig et varmt sted at hvile. Og dette varme sted er vigtigt, for mens du sover, forsøger varmen inderst inde fra din krop at finde en vej ud. Den går gennem din hud. Blodomløbet i din hud stiger betydeligt, mens du sover. Hvis du sover i kolde omgivelser, kan din krop køle for meget ned. Det er bedst at sove under en varm dyne i kølige omgivelser og med frisk luft.

Er du god til at sove? Se nedenstående tips til forbedring af din nattesøvn, en udhvilet krop og dermed varme hænder:

 • Det er umuligt at falde i søvn med kolde hænder og fødder, så tag et varmt bad før du går i seng, tag en dunk med varmt vand med i seng eller brug elektriske sokker eller et elektrisk tæppe .   
 • Tag en magnesiumtablet2 timer før du går i seng. I perioder med stress og øget belastning af kroppen kan du især drage fordel af dette.
 • Hold regelmæssigt korte pauser i løbet af dagen.
 • Gør brug af en rar, blød sovemaske. Den hjælper ikke kun med at blokere lyset, det lette tryk på dine øjne føles også rart.
 • Brug ørepropper, for eksempel fine bløde vatkugler.
 • Sover du i 1 seng? Benyt hver især en separat dyne, så du ikke vågner, når den anden vender sig.
 • Inden du går i seng, skal du læse en afslappende bog og forestille dig, hvordan historien ender, når du falder i søvn. Du er væk på ingen tid.
 • Lav afslapningsøvelser inden du går i seng. Din krop vil føle sig roligere, når du har strukket dine muskler lidt.
 • Lyt til en meditation eller sæt beroligende sovemusik på. Alt dette findes på Youtube.

søvntips

RAYNAUDS SYNDROM

Raynauds syndromEt typisk træk ved Raynauds syndrom er kolde hænder og fødder. Som følge af den pludselige sammentrækning af dine blodkar (grundet kulde, stress eller bestemte følelser) svækkes blodomløbet i din krop.

Dine hænder og fødder er placeret i de yderste ender af blodomøbet, så din krop skal derfor gøre sig mere umage for at få blodet helt ud i dine fingre og tæer.  

Ved Raynauds sygdom bliver dine fingre og tæer først hvide, derefter blå og derefter lilla eller røde. Du kan foretage Raynaud-selvtesten for at tjekke, om du eventuelt har denne sygdom.

SKJOLDBRUSKKIRTEL

skjoldbruskkirtelDe mest almindelige symptomer på skjoldbruskkirtler med nedsat funktion er blodtryksproblemer. Du får hurtigt kolde hænder, når du har nedsat blodomløb. Årsagen kan være arvelig, men stress, lyndiæt eller mangel på visse vitaminer og mineraler kan også spille en rolle.

Hvis du udover kulde også lider af skrøbelige negle, tør hud, (lette) depressioner og ledsmerter, kan du opleve at sove dårligt og ikke længere være i stand til at tænke og handle hurtigt? Så er det vigtigt at ringe til din læge.

JERNMANGEL

fødevarer med jernJern sørger for, at du producerer hæmoglobin, som er et stof, der desuden sørger for, at du producerer røde blodlegemer. Og ja, røde blodlegemer er vigtige, fordi de transporterer ilt gennem blodet. Mangel på disse kan resultere i alle mulige former for symptomer. Det vigtigste er træthed, men du kan også se bleg ud, lide af åndenød, hjertebanken samt kolde hænder og fødder.

En ud af fem kvinder, der menstruerer, har blodmangel. Vær derfor opmærksom på din kost. Jern findes hovedsageligt i kød og fisk, så det er især vigtigt for vegetarer og veganere at være opmærksomme på jernindtaget. Spis masser af bælgfrugter, nødder, æblesirup og grøntsager såsom spinat, grønkål, rødbeder, asparges, broccoli og rucola. C-vitamin forbedrer optagelsen af jern, mens calcium hæmmer optagelsen af jern. Et stykke frugt til måltidet er derfor en god idé!

Mangel på B12

vitaminer

B12-vitamin bidrager desuden til produktionen af røde blodlegemer. Mangel på B12 kan føre til alle mulige former for irriterende symptomer, såsom generel træthed, problemer med balancen, koncentrationsproblemer, prikken og nogle gange kolde hænder og fødder.

B12-vitamin findes hovedsageligt i animalske produkter. Altså kød og fisk, men også æg og mælk. B12 kan også findes i tørret tang og alger, dog absorberes denne variant ikke så let af kroppen.

Det er derfor et must for vegetarer og veganere at få ekstra B12-vitaminer.

Løsningen til kolde hænder

Vi sympatiserer med dig, for det er ikke sjovt hyppigt at have kolde hænder. Derfor har vi listet de bedste løsninger og tips til dig. Er du klar til det? Her er de:

De 5 bedste tips til varme hænder

1. Bevæg dig!

Det er ikke alt, der lyder enkelt, som er enkelt, men det er det i dette tilfælde. Din krop er skabt til at bevæge sig, og al bevægelse tæller. Sidder du ved dit skrivebord i lang tid? Rejs dig regelmæssigt op og gå lidt rundt eller lav nogle øvelser, det er i øvrigt også godt til at få renset hovedet.

2. Træn din muskelmasse

Og hvis du begynder at bevæge dig mere, så husk, at du med træning af dine muskler slår to fluer med ét smæk: du er ikke kun varmere i øjeblikket, men … jo mere muskelmasse, jo mere forbrænding (og dermed varme) finder der sted i din krop, også når du slapper af.

3. Invester i et par elektriske handsker

De fleste tips til varme hænder virker ikke på kort sigt. Men dette her gør. For omgående varme hænder, skal du investere i et par opvarmede handsker. Tryk på knappen, og inden for 30 sekunder kan du nyde en dejlig, skånsom varme. Vil du vide mere? Så læs videre under denne liste.

4. Tag et nærmere kig på din kost

Sørg for, at din kost indeholder nok jern og B12. Disse stoffer sørger for produktion af røde blodlegemer og er derfor meget vigtige for transport af ilt i dit blod. Og dermed også for varme hænder.

5. Sov, sov, zzz …

En veludhvilet krop er varmere, så …. kravl ekstra tidligt under dynen i aften med et par tykke (opvarmede) sokker. En god nattesøvn vil gøre underværker! Vil du vide mere? Læs mere om forholdet mellem at fryse og være træt i denne blogartikel.

Elektriske handsker

Har du aldrig hørt om dem? Det kan godt være, for dette produkt har ikke eksisteret ret længe. Gennem forbedrede tekniske metoder  er det nu muligt at behandle meget fleksible, tynde varmeledere i handsker, hvilket giver effektiv varme med det smallest mulige batteri.

De er derfor fantastisk behagelige og meget brugervenlige. Tryk på knappen, og handsken opvarmes inden for 30 sekunder. Varmelederne er placerede ovenover hver finger og på håndryggen.

Så du kan uden problemer gribe fat i alt, når du har handsken på, uden at være bange for at ødelægge noget.

Er opvarmede handsker kun til skiløbere? Nej bestemt ikke. I vores sortiment finder du særlige tynde handsker, der er ideelle til brug i og omkring huset. Brug dem f.eks. når du ser dine yndlingsserier, når du rydder op eller når du er på vandretur. Disse tynde handsker kan også bruges som underhandske under dine egne handsker.

Opvarmede indendørs handsker HeatPerformance® INDOOR

kr.1.259,00

Ultra tynde HeatPerformance® handsker til indendørs brug i et behageligt blødt og elastisk stof.

 • Det betyder afslappet nydelse med varme hænder under en aften på sofaen.
 • Eller tag dem på i din velfortjente pause, som du nu vil tage udendørs. I haven eller på din altan kan du nyde forårs- eller efterårssolen uden kolde hænder.
 • I haven eller på din altan kan du nyde forårs- eller efterårssolen uden kolde hænder.
 • Det tynde stof giver dine fingre mulighed for at bevæge sig let og begrænser dig ikke.
 • Da varmelederne er på ydersiden, kan du bruge disse handsker til at gribe og løfte nogetuden at bekymre dig om at beskadige handsken.

Er du i tvivl? Tilføj til sammenligning

Varenummer (SKU): GLOVE-HP-INDOOR Kategori: Tag:
Læs mere

HeatPerformance® THIN-underhandsker med varme

Original price was: kr.1.259,00.Current price is: kr.1.007,20.

Ultra tynde HeatPerformance® handsker til indendørs brug i et behageligt blødt og elastisk stof.

 • Brug disse opvarmede underhandsker under dine egne ski- eller motorcykelhandsker.
 • Er det ikke koldt nok udenfor til tykke polstrede handsker? Så brug dem som normale tynde handsker.
 • De kan også bruges i og omkring huset, for eksempel til mennesker med Raynauds sygdom.
 • Det tynde stof giver dine fingre mulighed for at bevæge sig let og begrænser dig ikke.

Er du i tvivl? Tilføj til sammenligning

Varenummer (SKU): HSHP-THIN Kategori: Tags: , , ,
Læs mere

HeatPerformance® ALLROUND-cykelhandsker med varme

kr.1.195,00

Vil du cykle om efteråret, køre på mountainbike eller cykle om vinteren, mærke den friske luft om foråret, selvom det egentlig er lige lidt for koldt? Så vil du selvfølgelig ikke have tykke handsker på. Vi har derfor designet disse alsidige, fleksible handsker med godt greb og tyndt batteri. Tryk på knappen, og i løbet af 30 sekunder vil du mærke varmen spredes rundt om dine fingre og håndryg med op til 65º C ved den højeste indstilling.

 • Lavet i en blanding af TPU og neopren; beskytter optimalt mod kulde, vind og fugt.
 • Hvis du også vil bruge dem på rigtig kolde dage, kan du benytte dem under dine egne vinterhandsker.
 • Desuden er toppen af tommelfingeren og pegefingeren udstyret med et ledende touchscreen-stof, så du kan betjene din smartphone med handskerne på!

Er du i tvivl? Tilføj til sammenligning

Varenummer (SKU): HSHP-INDOOR Kategori: Tags: , , ,
Læs mere

Vi har også udviklet nogle tykkere handsker til cyklister, folk på scootere, mountainbikere, golfspillere, ryttere, vandrere og fiskere.

Cognac-farvede HeatPerformance® NATURE-handsker med varme

kr.1.295,00

Luksuriøse HeatPerformance®-handsker med cool cognac-farve. Med disse opvarmede handsker får du ikke kun dejligt varme hænder, du får også tilstrækkeligt greb, bevægelsesfrihed og et styk flot tilbehør som supplement til dit outfit. For der skal også være noget til øjet. : )

 • Et flot, smidigt og bæredygtigt gedeskind.
 • Med et tryk på en knap får du beroligende varme omkring fingrene og håndryggen inden for 30 sekunder, op til 65ºC i den højeste indstilling.
 • De perfekte handsker til en vintertur langs stranden eller i skoven samt en ideel ridehandske.

Er du i tvivl? Tilføj til sammenligning

Varenummer (SKU): HSHP-NATURE-01CON Kategori: Tags: , , ,
Læs mere

Og for de mest ekstreme vejrforhold samt for motorcyklister skal du vælge vores HeatPerformance PRO-handsker. Det er den tykkeste handske, som holder dig varm helt ned til -25 grader.

Vil du vide mere om vores opvarmede handsker? På denne side finder du et oversigtsdiagram over egenskaberne for hver handske: funktioner for vores opvarmede handsker.