Er der en sammenhæng mellem træthed og kulde?

Måske er du bare en af de mange mennesker, der let bliver forkølet. Det er der ikke noget at bekymre sig om. Det eneste, du kan gøre, er at fortsætte med at spise sundt, motionere meget, hvile dig tilstrækkeligt og frem for alt klæde dig varmt på. Men er du også ofte træt? Så læs hurtigt videre og find ud af, hvad du kan gøre ved det.

Kold og træt, træt og kold

Bliver du træt af at fryse, eller bliver du kold af at være træt? Det rigtige svar er: begge! Den ene ledsages ofte af den anden. Som sol med varme og sne med kulde.

Kvinde med søvnunderskud

Din krop er skabt til at overleve; din lille fabrik forsøger faktisk at beskytte dig mod kulde og forsøger også at få dig til at sove til tiden. Dejligt af din krop, men du venter ikke på disse ubehagelige konsekvenser. Ved at forstå, hvordan din krop fungerer, kan du bedre give den, hvad den har brug for. Lyt til din krop, og dine lidelser vil forsvinde som kold sne under solen:

Bliver kold af træthed

Du har sovet dårligt i nat, og næste dag fryser du let. Kender du det? Tillykke, så fungerer din krop helt korrekt. Det er der to grunde til:

.

1. Det er et trick fra din krop for at hjælpe dig med at finde et varmere sted. Giv dig selv lov til at trække dig tilbage og tage en lur.

Din krop tager ikke hensyn til din dagsplan, men ønsker at beskytte dig og hjælpe dig med at få din nødvendige søvn. Hvordan fungerer det helt præcist?

Når du er træt, øges blodgennemstrømningen i din hud. Det virker selvmodsigende, fordi du faktisk ryster. Men det er det. Det ser man f.eks. hos børn med røde kinder og ører. Varmen i din krop sendes ud gennem huden, så din hud bliver et par grader varmere, men din hjerne sender faktisk kulde-signaler. Hvorfor gør din hjerne det? De vil forhindre, at din krop bliver nedkølet, og beder dig derfor om at søge mod din varme seng.

2. En anden grund til, at du hurtigere bliver kold, når du er træt, er, at dit stofskifte arbejder meget langsommere.

Med et langsomt stofskifte forbrændes der færre kalorier. Jo mindre forbrænding, der finder sted, jo mindre varme frigives der. Det resulterer i en kold krop.

Tip

Så gå i seng til tiden, helst på samme tid hver dag. På den måde bliver dit biologiske ur mindst muligt forvirret, og din krop ved, hvornår den skal producere melatonin for at hjælpe dig med at falde behageligt i søvn. Prøv også at stå op omkring samme tid hver dag. Hvis din krop vænner sig til en sådan klar søvnrytme, er du mindre tilbøjelig til at ligge vågen om natten.

Er ved at være træt af kulden

Har du meget mindre energi om vinteren og fryser du meget hurtigere end de fleste mennesker omkring dig? Her er, hvordan det sker, og hvad du kan gøre ved det:

.

1. Når det er koldt udenfor, skal din krop arbejde ekstra hårdt for at opretholde sin temperatur.

Det koster din krop en masse energi og resulterer ofte i træthed. Så klæd dig ordentligt på, når du går ud, eller når du har skruet en grad ned for varmen. Varmende tøj kan være en rigtig god idé i den forbindelse. Opvarmede inderhandsker og opvarmede sokker kan også holde din krop dejlig varm. Vil du vide mere om, hvordan du forebygger kolde fødder? Så læs vores artikel Hvad er de bedste varme sokker mod kolde fødder.

2. Når dagene bliver kortere og koldere, får du meget mindre eksponering for D-vitamin (som findes i sollys) end om sommeren.

Når alt kommer til alt, vil du hellere blive inden døre. Og når du går udenfor, foretrækker du at dække alle udsatte dele af din krop. Med lange bukser, jakke, handsker og hue. Så D-vitaminmangel er så udbredt om vinteren. Hvordan lægger du mærke til det? Det gør dig ofte svag og træt. Dine muskler føles ømme, og du mangler energi.

Fødevarer med et højt indhold af D-vitamin er fed fisk og mejeriprodukter. Men hvis du vil gøre det rigtigt, er det klogt at tage ekstra D-vitamin. Det gælder under alle omstændigheder for børn under 4 år, mennesker med mørk hudfarve, mennesker, der får lidt sol, kvinder over 50 år og mænd over 70 år.

3. Fordi du har tendens til at være mindre aktiv om vinteren, falder dit energiniveau, og du føler dig mindre fit og derfor mere træt.

Det generelle råd er at træne din krop moderat til intensivt i mindst 2,5 timer om ugen, fordelt over flere dage. Overvej ikke kun konditionstræning som løb, men også muskelstyrkende øvelser for at holde dig stærk og i form. Det vil ikke kun gøre dig varm, men også gøre dig mindre træt.

vidste du, at...?

I gennemsnit har mænd naturligt mere muskelmasse end kvinder. Dette er en af grundene til, at mænd er mindre tilbøjelige til at være kolde end kvinder?

Select a Pickup Point

Click outside to hide the comparison bar
Sammenlign