stadie kolde hænder Raynauds symptom

Har du Raynauds sygdom? Tag selvtesten

Raynauds sygdom er en belastende lidelse, hvor dine hænder og fødder bliver kolde på grund af kortvarig sammentrækning af dine blodårer. Du mærker ikke noget, lige bortset fra konsekvenserne: brrr, hænder og fødder føles som isterninger.

Er du i tvivl om hvorvidt du blot har kolde fingre som så mange andre mennesker, eller om du måske har Raynauds sygdom? Du kan finde ud af det med denne selvtest.

Tag Raynaud-selvtesten

Spørgsmål 1

Ændrer dine fingre eller tæer farve (hvid, blå, rød, lilla) når den omgivende temperatur ændrer sig eller i stressede situationer?       JA/NEJ

Spørgsmål 2

Prikker det i dine fingre eller tæer eller føles de blege og smertefulde i det øjeblik de skifter farve?      JA/NEJ

Spørgsmål 3

Får du atter smertefulde fingre eller tæer, når du varmer dine hænder og fødder op?      JA/NEJ 

 


RESULTAT

Besvarede du 2 eller flere spørgsmål med JA? Så er der en god chance for, at du har Raynauds sygdom. Symptomerne er ubehagelige, men heldigvis for det meste ufarlige. Med nogle justeringer i din livsstil og/eller medicinering kan du lindre dine symptomer. Læs vores tips til Raynauds sygdom her eller tag et kig på vores udvalg af opvarmede handsker og opvarmede sokker for at gøre noget ved dine symptomer med det samme.

I nogle tilfælde kan der imidlertid være en underliggende tilstand, såsom en vaskulær sygdom eller en autoimmun sygdom. Vil du vide, om det er tilfældet for dig? Så besvar også spørgsmålene herunder.

 

Fortsæt Raynoud-selvtesten

 Spørgsmål 1

Begyndte dine Raynaud-symptomer efter du var fyldt tredive?      JA/NEJ

Spørgsmål 2

Forekommer disse symptomer mere end 10 gange om ugen?      JA/NEJ

Spørgsmål 3

Er dine fingre og tæer også hævede, når farveændringerne sker?     JA/NEJ

Spørgsmål 4

Har du sår omkring fingerspidserne og tæerne?     JA/NEJ

Spørgsmål 5

Opstår dine symptomer kun på den ene hånd eller fod?     JA/NEJ

Spørgsmål 6

Har du endvidere regelmæssigt hududslæt, tør mund, tørre øjne, muskelsvaghed, halsbrand eller ledproblemer?     JA/NEJ 

 


RESULTAT

Besvarede du et eller flere spørgsmål med JA? Så kontakt din læge. Din læge kan vurdere, om det er nødvendigt at henvise dig til en reumatolog eller immunolog for yderligere undersøgelser. Det skyldes, at der kan være en underliggende autoimmun sygdom, en reumatisk sygdom eller en vaskulær sygdom. Ved blot et besøg hos en specialist kan årsagen til Raunayds symptom identificeres, og så kan du målrettet arbejde på at finde en løsning. 

Raynauds sygdom kaldes også Raynauds fænomen eller Raynauds syndrom.

Det anslås, at omkring 10 % af unge kvinder oplever denne sygdom i en mildere form. I de fleste tilfælde forsvinder det af sig selv efter et par år.

Select a Pickup Point

Click outside to hide the comparison bar
Sammenlign