kolde hænder om sommeren

Hjælp, du f-f-fryser, selv om sommeren!

Spurvene falder ned fra taget, og du går rundt med kolde hænder. Ikke så koldt som om vinteren, men alligevel. Især hvis du sidder stille i lang tid, og især hvis du har rørt ved en kold genstand. Du foretrækker at tænde for den varme vandhane for at varme dine fingre op. Kender du det? Så kan det være, at du har Raynauds syndrom.

Det er en sygdom, hvor kroppen har svært ved at holde blodcirkulationen i gang hele vejen til de mindre kar. Kroppens ekstremiteter indeholder de mindste blodkar, så tæer, fingre, næsetip og ører er de første steder, hvor det bliver koldt.

Har du Raynauds syndrom?

Hvordan kan man vide med sikkerhed, om man har Raynauds syndrom? Hvis du besvarer følgende spørgsmål med “ja”, kan dette syndrom være årsagen til dine kolde hænder og ofte også dine kolde fødder.

 

Åh nej, du svarede “ja” tre gange, skal du være bekymret? Nej, Raynauds syndrom er almindeligt hos ellers raske mennesker. Det er bare et irriterende symptom, som der ofte ikke er meget at gøre ved, bortset fra de sædvanlige tips mod kolde hænder og fødder. Som f.eks. at træne tilstrækkeligt, ikke ryge, ikke sidde med krydsede ben, ikke bære stramme sokker og sko, tage et forfriskende bad for at hjælpe cirkulationen. Og frem for alt skal du holde hænder og fødder dejligt varme ved at tage et bad eller købe et par opvarmede handsker og opvarmede sokker.

Hvis du har svaret “nej” til nogen af ovenstående spørgsmål, men stadig lider af kolde hænder og/eller fødder om sommeren, er her nogle andre årsager (og gode tips!) til kolde hænder og fødder.

Hvornår skal jeg bekymre mig?

Hvis dine fingre eller tæer går fra hvide og lilla til røde og eller lilla, har du en alvorlig variant af symptomet. Selv i så fald er der ikke noget galt, men det ville være bedre for din egen fred i sindet at besøge din læge. Ofte føles fingre eller tæer også følelsesløse, og så er det slet ikke sjovt at passe sit daglige arbejde og andre aktiviteter.

Kolde hænder forårsager
Billede: Raynauds sygdom forårsager, at dine fingre bliver fra hvide og blålige til lilla og røde. Du behøver ikke at gå igennem alle faser. Det er også muligt, at dine fingre kun bliver blålige.

Det kan også være tilfældet, at Raynauds sygdom er et symptom på et underliggende problem. Det er f.eks. mere almindeligt hos personer, der lider af hjerte-kar-sygdomme eller en form for reumatisme. Så et besøg hos familielægen er bestemt ikke en dårlig ting.

Hvad kan en læge gøre?

Først og fremmest kan en læge vurdere, om du rent faktisk har Raynaud’s sygdom. Det gør han eller hun ved at afkøle din hånd og lave et røntgenbillede. Den viser de fire arterier i hånden og de mindste kapillærer i fingerneglebunden.

For at være på den sikre side vil lægen også bestille en urinprøve for at kontrollere din krops sundhed.

Lægen kan derefter vurdere, om vasodilaterende lægemidler eller salver er nyttige. En operation er kun nødvendig i ganske særlige tilfælde. Under operationen slukker man for den nerve, der er ansvarlig for at stramme blodkarrene. For at være sikker på, om en sådan operation er nyttig, bedøver lægen nerverne lokalt. Hvis dette har en positiv effekt – dvs. hvis blodkarrene ikke længere forsnævres – kan det antages, at en operation vil være nyttig.

Vidste du forresten, at kvinder lider 8 gange oftere af dette syndrom end mænd? Det kan du sige til din mand, når du vil varme isterningerne på hans varme ben i sengen. Selv om det er højsommer. Det er der ikke noget mærkeligt i det, det tilhører bare dig!

Select a Pickup Point

Click outside to hide the comparison bar
Sammenlign